Search
Close this search box.

De Betuwe is klaar voor een nieuw kersenseizoen

Gister, dinsdag 4 juni 2019, zijn de eerste kistjes Betuwse kersen door kersenteler Aart Blom overhandigd aan Hans Beenakker, burgemeester van Tiel, de fruitstad aan de Waal. Met het in ontvangst nemen van de eerste kersen, gaf hij het officiële startschot voor het nieuwe Betuwse kersenseizoen. De overhandiging vond plaats in Boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen.

Hans Beenakker, burgemeester van ‘fruitstad’ Tiel, nam het eerste kistje Betuwse kersen in ontvangst in boomgaard d’n Kerkewaerdt. Deze eerste oogst is geteeld door Fruitpartners Blom. Aart Blom was zeer vereerd met de komst van de burgervader van de stad. Burgemeester Beenakker: “Ik vind het een mooie traditie, dus ik blijf dit graag doen. Het zijn immers de lekkerste kersen van het land. Ook het koningspaar was tijdens hun bezoek vorige week erg enthousiast over de Betuwe. Ze waren onder de indruk van alle innovaties van de fruitteelt.” Natuurlijk ontbrak ook Flipje, het Betuwse fruitbaasje, niet. Hij werd dit jaar vergezeld door twee kersenprinsessen: Kimberley van Knijff en Nathalie Teunissen.

Een mooie aftrap van het Betuwse kersenseizoen, die veel belovend is voor de aankomende twee maanden. Aart Blom: “De nachtvorst in de eerste weken van april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook in mijn boomgaarden was dit het geval, maar achteraf lijkt het allemaal mee te vallen. Het heeft een paar nachten 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot min 6 toen was er wel veel schade”. Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig tot geen schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”.

Veiling eerste kistjes Betuwse kersen

Dit jaar werd een oude traditie weer eer aan gedaan, vergelijkbaar met het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. De eerste tien kistjes Betuwse kersen werden geveild en gingen naar de hoogste bieder. Het eerste kistje dat de burgemeester in ontvangst nam, werd door hem afgestaan voor de veiling. Wimco Groenendaal van Groda A.G.F. b.v. bracht het hoogste bod uit en kocht dit kistje voor maar liefst €1600,-. De opbrengst van alle kistjes was in totaal €3040,- en dit bedrag gaat naar Stichting HeartSafe Tiel. Zij zorgen voor plaatsing van een AED in Wadenoijen. Het streefbedrag was €1850,-, de kosten voor één AED, maar dat bedrag is ruimschoots overtroffen. “Wij zijn hier ontzettend blij mee”, vertelt penningmeester Bianca Looyschelder-De Weerd nadat ze de cheque in ontvangst heeft genomen. “Het bedrag is boven verwachting en hier kunnen we ontzettend veel mee doen.”

Uitreiking van de eerste Betuwse kersen aan (van links naar rechts): Nathalie Teunissen (kersenprinses), Richard de Bruin (RBT), Aart Blom (kersenteler), Flipje, Hans Beenakker (burgemeester gemeente Tiel) en Kimberly van Knijff (kersenprinses). Fotograaf: Iris Spaink.

Kersen uit het land van Flipje veroveren Nederlandse supermarkten

Na de veiling startte de verkoop van de Betuwse kersen in het hele land. Om de regio én het Betuwse streekproduct bij de consumenten meer onder de aandacht te brengen, worden de kersen de aankomende weken gepromoot bij een groot aantal supermarkten, zoals Hoogvliet, Deka Markt, Dirk van den Broek en Aldi (grotere vestigingen). De promotie wordt ondersteund met een aantal aantrekkelijke prijzen die consumenten kunnen winnen, zoals een vijftal gratis hotelarrangementen bij Van der Valk Hotel in Tiel. De prijswinnaars ontvangen hun prijs tijdens het Fruitcorso in Tiel, op zaterdag 21 september.

Bezoek de Betuwse Open Kersendagen

Na het succes van de vorige edities, wordt het kersenseizoen ook dit jaar weer opgeluisterd met de Betuwse Open Kersendagen in Boomgaard d’n Kerkewaerdt. Dit evenement vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli in de boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. Twee dagen lang is het groot feest in de boomgaard en zijn er vele activiteiten. Kom kersenpit spugen, kersen proeven, een kijkje nemen in de boomgaard, een ritje maken met de Kersen-express of breng een bezoekje aan de diverse streekkraampjes. Ook aan de kids wordt gedacht met een Kinderkersenplein met o.a. een schminker, een springkussen en een kinderboerderij.

Uiteraard zijn Flipje en de Kersenprinsessen aanwezig. Toegang voor de Open Kersendagen is op beide dagen gratis, evenals het parkeren.

Pluk ‘m zelf

De lekkerste kersen zijn natuurlijk de kersen die je zelf plukt. Tijdens de Betuwse Open Kersendagen kun je in een aangegeven gedeelte van de boomgaard zelf kersen plukken. Als je hoender vol zit, worden deze afgewogen en reken je de kersen af bij de kassa. Dat wordt smullen!

Muziek

Diverse bekende artiesten en zangkoren zorgen tijdens het weekend voor muzikale gezelligheid. De Country Sisters treden zaterdag en zondag op, evenals zanger Ronald Berkt. De D!kdakkers maken er op zondag er een groot feest van. Daarnaast treden diverse zangkoren op, zoals De Zeesterren, Fruitig Geflip(t) en de Dolle Diva’s. Er worden circa 10.000 bezoekers verwacht tijdens de Betuwse Open kersendagen.

Streeckerij de Betuwe

Bij de opening van het kersenseizoen werd er ook gesproken over het fruitbelevingsconcept ‘Streeckerij de Betuwe’. Richard de Bruin (Regionaal Bureau voor Toerisme), bedenker van het concept legt uit: “Het fruit dat we hebben, ging vaak in zakken en kratten de streek uit, zonder dat we daar een merk aan toevoegden. Daar zouden we veel meer mee moeten doen. Met een hele groep mensen bedachten we het ‘Fruitrijk’. Dat moest een dagattractie worden waar heel veel mensen naar toe zouden gaan om te beleven wat de regio te bieden heeft. In de tussentijd kwam er een ondernemer langs, Aart Blom, over de Betuwse Open Kersendagen. Hij was enthousiast en wilde meedoen. Nu zijn we met Aart bezig of we het kunnen realiseren hier in Wadenoijen, maar daarvoor hebben we een wijziging in het bestemmingsplan nodig. We hopen op zijn vroegst aan het eind van het jaar een ontwikkeling te kunnen presenteren doordat het bestemmingsplan is gewijzigd. Wat gaan we doen? Proeven en kopen, mensen moeten kunnen spelen, kleine attracties zoals springkussens en allerlei evenementen die aan de seizoenen gerelateerd zijn. Als alles doorgaat en we staan hier over een jaar weer, dan ziet het er misschien wel heel anders uit. Laten we dat hopen, want we hebben het als gebied ontzettend hard nodig. Wat ik niet had verwacht, is dat het park op zich al een streekproduct gaat worden. Allerlei partijen uit de hele regio gaan eraan meewerken.”

Locatie

Boomgaard D’n Kerkewaerdt
Langs Rijksweg A15, ter hoogte van afslag 31 Wadenoijen.
Adres: splitsing Overlaat/Lingedijk 129A
4014ME Wadenoijen

Voor meer informatie kijk op
Website www.betuwekers.nl
Facebookpagina: facebook.com/betuwekers
Twitterpagina: twitter.com/betuwekers

Winkelwagen
Scroll naar boven