Search
Close this search box.

Dwaal samen met Generaal Kraijenhoff door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Vrijdag 8 september 2017 is door Wethouder Griedo Bel van de Gemeente Lingewaal en Generaal Kraijenhoff onder toeziend oog van een groot aantal leerlingen tijdens Open Monumenten Klassendag de Dwaalroute Nieuwe Hollandse Waterlinie op ludieke wijze geopend. Wie de dwaalroute loopt, ontdekt meer over de linie, de rollen van de forten en inundatie. Dat de Waterlinie is in de loop der tijd aangepast en veranderd wordt geïllustreerd met filmpjes die via de app tijdens de route te zien zijn.

In deze filmpjes vertellen Dick van der Meulen, waterliniekenner en gids op GeoFort, en Generaal Kraijenhoff, de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, op ludieke wijze over verboden kringen, waaiersluizen, wapenplaatsen, wapenloodsen en groepsschuilplaatsen. Op elk dwaalpunt wordt er aan de hand van een filmpje uitgelegd welke rol het die plek had in de geschiedenis.

Griedo Bel, wethouder Gemeente Lingewaal – “We combineren met de dwaalroute de hedendaagse techniek met het interessante verleden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De bouwwerken waarlangs de route loopt, worden tot leven gebracht door de duidelijke uitleg en dialoog van Dick en Generaal Kraijenhoff. Daarnaast worden de bezoekers op een interactieve manier geïnformeerd over oude uitvindingen, zoals de driehoeksmeting en Normaal Amsterdams Peil (N.A.P.), een belangrijke grondlegger voor bijvoorbeeld gps waar de dwaalroute nu op draait.”

De dwaalroute start bij GeoFort, een educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie.

De Dwaalroute Nieuwe Hollandse Waterlinie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lingewaal en Stichting Welzijn Lingewaal.
De smartphone-app “Beleefroutes” en kies dan Nieuwe Hollandse Waterlinie is te downloaden in de Appstore en Google Play Store.

Winkelwagen
Scroll naar boven