Search
Close this search box.

Eerste LF-icoonroute geopend

Bij Slot Loevestein vond gister de opening van de eerste van een reeks geplande herkenbare LF-icoonroutes, de LF Maasroute, plaats. De fietsroute werd op symbolische wijze door Conny Bieze, Gedeputeerde Provincie Gelderland, en Paulus Jansen, voorzitter Fietsplatform, geopend. Samen met de aanwezige partners, die mede het nieuwe traject hebben bepaald, werd een klein deel van de in totaal 480 kilometer lange route gefietst. De route die onderdeel uitmaakt van de Internationale Maasfietsroute(EuroVelo 19), loopt van Maastricht via Hoek van Holland landinwaarts naar Rotterdam langs de mooiste en meest interessante plekken die mede zijn bepaald door de aanwezigheid van de Maas.

De Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) zijn in Nederland al meer dan 30 jaar een begrip onder de vakantiefietser. Nu er een landsdekkend netwerk van knooppuntroutes is, zijn er nieuwe mogelijkheden voor de LF-routes. De huidige netwerkfunctie is niet langer nodig. De komende jaren vormt dit landelijke netwerk van fietsroutes zich om in zo’n tien LF-icoonroutes: meerdaagse fietsroutes met een sterk thema en hoge kwaliteit. Samen met de routepartners wordt ingezet op gemak en beleving voor de fietser. Bijvoorbeeld door het aanbieden van fietsarrangementen en handige service- en informatieproducten.

Van landelijk netwerk naar LF-icoonroutes

“Met de vernieuwde LF Maasroute maken we een fietsvakantie nog leuker, makkelijker en aantrekkelijker”, laat Eric Nijland, directeur van het Landelijk Fietsplatform weten. “Door highlights op de route te benadrukken versterken we de beleving. En door slimme producten aan te bieden wordt een fietsvakantie nog laagdrempeliger. Denk bijvoorbeeld aan een app waarop je alle overnachtingsadressen op de route kunt zien.” Iedere route krijgt een eigen huisstijl, herkenbare bewegwijzering en eigen website. De LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute zijn de volgende routes die op de planning staan.

Internationaal op de kaart
Met de transitie naar tien herkenbare LF-icoonroutes hoopt het Fietsplatform het imago van ‘Nederland fietsland’ te versterken. “Omliggende landen zoals Duitsland en Denemarken doen dit al goed met sterke routes. Maar in Nederland hebben we ook zoveel moois te bieden op fietsgebied. Met het neerzetten van tien aantrekkelijke en goed geprofileerde LF-icoonroutes, hopen we meer buitenlandse fietstoeristen naar Nederland te krijgen.” Aldus Eric Nijland.

LF Maasfietsers

De LF Maasfietsers Laura Maat en Irene Maaskant begonnen vandaag aan hun LF Maasroute avontuur. De twee fietsende dames van 25 en 27 jaar reageerden vorige maand met succes op de oproep voor een enthousiaste fietser. Ze zijn hun eerste fietsavonturen in 2014 gestart op twee roestige fietsen van Marktplaats, een rugzak vol binnenbanden en geen flauw benul waaraan ze begonnen. Ze gingen maar gewoon. Ze fietsten door Vlaanderen, van Praag naar Berlijn en van Rotterdam naar Londen. Nu vinden de meiden het tijd voor een volgende stap: nieuwe fietsen, nieuwe uitrusting en nieuwe bepakking. En zo vertrokken ze vandaag in het bijzijn van de aanwezigen aan hun eerste kilometers van de LF Maasroute. In Woudrichem werden ze uitgezwaaid. Op Koningsdag rijden ze Rotterdam binnen. Waar ze ondertussen langskomen, wat ze meemaken en waar ze slapen, delen ze na de opening via de sociale kanalen van Nederland Fietsland.

Winkelwagen
Scroll naar boven