Search
Close this search box.
tuinen van appeltern

‘Onze Entree’: uitbreiding De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern breidt uit. Aan de Appelternse Walstraat komt een soort campus ter grootte van een voetbalveld. Daar verhuist de entree van het park naar toe. Ook hoopt eigenaar Ben van Ooijen dat andere tuin gerelateerde ondernemers zich er gaan vestigen. ,,Nieuw gebouw, nieuw begin.”

Een jaar of dertig geleden begon Van Ooijen met de Tuinen van Appeltern. In het begin besloeg zijn tuininspiratiepark een halve hectare. De jaren daarna is het park stukje bij stukje uitgebreid, naar dertien à veertien hectare. Hierdoor liggen de parkeerplaatsen nu een stuk, ‘vier minuten lopen’, van de receptie af. Die entree wil Van Ooijen graag naar voren halen. Het is één van de redenen om op de plek van de parkeerplaats een nieuw entreegebouw te bouwen. Parkeren kunnen bezoekers in de toekomst aan de overkant van de weg, dat al grotendeels is ingericht.

Nieuwbouw_De-Tuinen-van-Appeltern

De nieuwbouw is onlangs begonnen. Onder meer de receptie, het restaurant en de winkel verhuizen er waarschijnlijk eind van dit jaar naartoe. Bezoekers kunnen in de shop, die groter wordt dan nu, voortaan een kijkje nemen zonder het park in het hoeven. Datzelfde geldt voor mensen die er alleen iets willen eten of drinken. In het nieuwe onderkomen heeft Van Ooijen straks ook ruimte voor het houden van bijeenkomsten, lezingen en vergaderingen. Verder denkt hij er aan om lokalen in te richten voor de studenten van Helicon, waar de Tuinen sinds vorig jaar mee samenwerkt.

Voor dit nieuwe gebouw is nog een andere, belangrijke rol weggelegd: mensen kunnen er voortaan digitaal hun informatie, over alles wat met tuinen te maken heeft, krijgen. Van Ooijen: ,,We leven in een andere wereld dan 25 jaar geleden. De bezoeker van de Tuinen is ook veranderd. Die wil niet alleen meer kijken, maar ook weten hoe iets in elkaar zit. Bijvoorbeeld hoe je een plant moet verzorgen én waarom een tuin een goede tuin is. We lopen daarin voorop.” Het Appelternse park heeft al een Fluistertour; via een Podcatcher informatie gegeven over wat er te zien is in het park. ,,We zijn nu bezig met een app op de telefoon, waarmee je tijdens je bezoek alles kunt opzoeken.”

Nieuwbouw_De-Tuinen-van-Appeltern

Het receptiegebouw is een eerste stap voor een nieuw entreegebied. Van Ooijen wil er een soort campus van maken, waar dan meerdere bedrijfjes ‘die iets met tuin hebben’ zich kunnen vestigen. ,,Je kunt denken aan een kleine vestiging van een bestaand tuincentrum, maar ook een kas waar de nieuwste stijltrends te zien zijn.” Met deze plannen loopt hij al meer dan vijftien jaar rond. In 2008 kreeg hij er van de gemeente toestemming voor. Door de economische crisis besloot Van Ooijen zijn plannen toen even uit te stellen. ,,Alle bedrijven, en wij ook, hadden moeite genoeg om de eigen zaken op de rit te houden. Dan is er even geen interesse om er in Appeltern iets bij te beginnen.”

Nieuwbouw_De-Tuinen-van-Appeltern

Voorzieningen van deze accommodatie:

  • Entree/Kassa
  • Tuincafé
  • Terras
  • Mulitfunctionele zaal
  • Cadeauwinkel
  • Plantenmarkt
  • Toiletten

Lees meer over de Tuinen van Appeltern op Appeltern.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven