Search
Close this search box.

Gebrek aan hotels in binnensteden

Het gebied Rivierenland gaat de aankomende jaren een grote groei doormaken in het aantal toeristische overnachtingsplaatsen. Zo herrijzen er bijvoorbeeld verschillende vakantieparken tussen de dijken. Echter de overnachtingsmogelijkheden in de binnensteden van Culemborg, Tiel en Zaltbommel zitten tot dusver nog zonder hotel. Gemiste kans? Het aantal bedden in de regio komt nu voornamelijk ten goede van de zakelijke markt. Hotel Tiel en Zaltbommel, beide van Van der Valk, zijn goed voor het grootste aandeel in de versteende accommodaties. Slechts 15% van het aantal bedden komen van de kleine hotels in de regio. De ruim 150 Bed & Breakfast vertegenwoordigen samen een groter aandeel ten opzichte van de kleinere hotels. In de binnensteden zijn ook de Bed & Breakfast zeer beperkt aanwezig. Het aandeel van toeristische bedden blijft in de steden dus ver achter.

Het beleid van de gemeenten in de regio betreft de binnensteden van Culemborg, Tiel en Zaltbommel is overigens klaar voor nieuwe ontwikkelingen in hotels en Bed & Breakfast. Daarmee sluiten de gemeenten al aan op de ontwikkelingen die nodig zijn om de binnensteden meer beleving te bieden. Het huidige winkelaanbod moet meer variatie bieden met een duidelijke toevoeging van entertainment, zoals bioscoop, recreatief vermaak en daar horen ook overnachtingslocaties bij.

In juni hebben Alex Kwakernaak, directeur van Uiterwaarde en Richard de Bruin, directeur van Stichting Bureau Toerisme een bezoek gebracht aan de binnensteden van Tiel en Zaltbommel. Met de vertegenwoordiging Culemborgse binnenstad was present aan het tv-programma ‘de Streektafel’. Daarbij zijn in de gesprekken onder andere deze hiaten opgevallen.

Gelukkig zijn er op een paar locaties in de binnensteden al plannen ontstaan om hotelontwikkellingen te gaan realiseren. Stichting Bureau Toerisme is bij twee nieuwe hotelontwikkelingen betrokken.

Zelf ook plannen? Meld je bij de gemeente of bel/mail naar Stichting Bureau Toerisme.

Winkelwagen
Scroll naar boven