Search
Close this search box.

Gelderland groeit, maar blijft achter

Ondanks de nationale groei in de toerismebranche, blijkt uit de cijfers dat sommige provincies achterblijven bij de rest. Een voorbeeld hiervan is Gelderland, waar de groei in het aantal gasten in logiesaccommodaties slechts 4,6% bedroeg in het eerste kwartaal van 2023. Deze groei is aanzienlijk lager dan het nationale gemiddelde, wat suggereert dat Gelderland moeite heeft om het tempo van het herstel bij te houden.

Het Nederlands toerisme draait weer als een tierelier. Van een reset na COVID-19, zoals verwacht en door sommigen gehoopt, is geen sprake. Het aantal Nederlandse gasten blijft op een hoog niveau en ook de buitenlandse gasten weten Nederland weer te vinden. Ook de intercontinentale gast maakt een inhaalslag maar is nog niet op het niveau van voor de pandemie. Dat zien we als we de nieuwste cijfers uit de Statistiek logiesaccommodaties van het CBS analyseren.

Fors meer Nederlandse gasten, sterk herstel inkomend toerisme

Het eerste kwartaal van 2023 hebben Nederlandse logiesaccommodaties 8,6 miljoen gasten ontvangen, 3,1% meer dan in dezelfde periode van 2019. Ten opzichte van 2022 groeide het aantal gasten met maar liefst 40,0%. De groei zat vooral in de binnenlandse markt. Het aantal gasten uit Nederland (aandeel 62%) groeide ten opzichte van 2022 met 20,7%. Vergelijken we dat met 2019 dan is de groei nog altijd 15,3%. De buitenlandse markt herstelde sterk, in vergelijking met 2022 met zelfs 90,8%. Maar ten opzichte van 2019 kijken we nog altijd tegen een achterstand aan van 12,2%.

Lees verder op: NRIT MEDIA

 

Winkelwagen
Scroll naar boven