Search
Close this search box.
mensen in de tuinen van appeltern

Gelderse vrijetijdssector bundelt krachten en vraagt Provincie om steun

Stichting Achterhoek Toerisme, RBT Rivierenland, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, en de belangenorganisaties HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bundelen vanaf vandaag hun krachten. Als ‘Gastvrij- Gelderland’ spannen zij zich de komende periode in voor toeristische ondernemers en vragen daarbij steun van de provincie.

De toeristische sector – goed voor 2,8 miljard euro aan directe bestedingen en bijna 70.000 Gelderse banen – is hard geraakt en staat door het virus zo goed als stil. “Je kunt dit seizoen nooit meer inhalen en het seizoen start vandaag”, zegt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. Het is daarom tijd om stappen te ondernemen en de handen ineen te slaan onder de noemer Gastvrij-Gelderland. Samen vertegenwoordigen deze organisaties meer dan duizend bedrijven uit de sector.

De gevolgen van de maatregelen voor de sector zijn ongekend en immens: geen bezoek betekent geen bestedingen en ook geen werk. Veel bedrijven hebben inmiddels al tijdelijke contracten beëindigd en/of werktijdverkorting aangevraagd, maar dan nog komen ze op korte termijn in financiële problemen.

De vraag van de Gelderse toeristische sector aan de Provincie Gelderland is om:

  1. Samen na te denken over het ondersteunen en versterken van de sector bij het overwinnen van de economische gevolgen van het corona-virus. Niet alleen nu, maar ook straks als het virus op zijn retour is.
  2. Direct extra middelen voor ondernemers vrij te maken, bovenop de lopende nationale maatregelen. Zoals het met spoed uitvoeren van het maatregelenpakket van VNO-NCW en MKB Nederland. Deze extra middelen zijn nodig om de ergste gevolgen voor werkgelegenheid en de provinciale economie te beperken.
  3. De regionale bureaus voor toerisme schorten hun campagnes op tot het moment dat bezoek aan de provincie weer mogelijk is. Wij vragen de Provincie Gelderland om ons op dat moment daarbij extra te ondersteunen.
  4. Richt een taskforce in samen met de samenwerkende partijen om de acute problemen in de sector aan te pakken.
  5. Spreek actief steun en betrokkenheid uit aan de toeristische sector: het zijn voor ondernemers buitengewoon onzekere en moeilijke tijden. Zij kunnen elke vorm van hulp goed gebruiken.

Tevens doet Gastvrij-Gelderland een oproep aan de Gelderse gemeenten om op korte termijn renteloos uitstel te verlenen voor de betaling van lokale lasten zoals de toeristenbelasting. En daarnaast te onderzoeken of ondernemers kwijtschelding kunnen krijgen voor (een deel van) de lokale lasten op het moment dat er betalingsproblemen ontstaan door de gevolgen van de uitbraak van het corona virus COVID-19.

Lees hier de brief van ‘Gastvrij-Nederland’ aan de Staatssecretaris.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
– Dhr. Ivo Gelsing, voorzitter ‘Gastvrij-Gelderland’ (06-53720112 / [email protected])
– Dhr. Richard de Bruin, directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland (088-6363898 / [email protected])

Winkelwagen
Scroll naar boven