Het klinkt misschien verrassend, maar de grootste recreant in een regio… is de inwoner zelf. Niet de toerist uit Duitsland, niet het gezin uit Noord-Holland, maar de buurvrouw die op zondagmiddag een rondje wandelt of het gezin dat de speeltuin om de hoek bezoekt. Uit onderzoek blijkt: 80 procent van alle recreatie is lokaal. Toch gaan veel investeringen nog steeds naar de ‘buitenstaander’.
Lekker dichtbij
Nederlanders trekken er massaal op uit in hun eigen omgeving. Volgens het CBS en NBTC vinden de meeste dagjes uit gewoon plaats binnen 20 tot 30 kilometer van huis. In Gelderland komt vier van de vijf recreatieve bezoeken van mensen die er al wonen. En dat is geen uitzondering: ook in andere regio’s is het niet anders.
De toerist uit Zuid-Limburg of België? Die komt misschien één keer. Maar je inwoner kan elke week, of zelfs dagelijks, gebruik maken van het wandelpad, de picknickplek of het lokale terras.
“Wat is er eigenlijk allemaal te doen hier?”
Toch weet lang niet iedereen wat de eigen regio te bieden heeft. Uit onderzoek van Wageningen University blijkt dat inwoners vaak geen idee hebben van het recreatieve aanbod om de hoek. Een pluktuin? Nooit van gehoord. Een fietsroute door de uiterwaarden? Niet opgemerkt. En dat terwijl het er allemaal ligt – kant-en-klaar.
Recreatie is geen luxe, maar noodzaak
Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is recreatie een publieke voorziening, net zo belangrijk als onderwijs of zorg. Het houdt mensen gezond, actief en gelukkig. Zeker in tijden waarin mentale gezondheid en beweging onder druk staan, is een toegankelijke leefomgeving goud waard.
Dus: investeren, maar dan slim
Provincies en gemeenten investeren miljoenen in toerisme. Maar wie echt toekomstgericht denkt, zet de eigen inwoner op 1. Hoe?
- Betere fietspaden en wandelroutes, die dorpen en natuur verbinden
- Duidelijke borden en digitale platforms met recreatietips
- Lokale evenementen die saamhorigheid brengen
- Promotiecampagnes die gericht zijn op eigen bewoners
- Samenwerking tussen ondernemers en gemeenten voor slimme initiatieven
Want pas als de mensen die er wonen tevreden zijn, trots zijn, en zelf recreëren in hun buurt, dan pas willen anderen er ook naartoe.
Evenementen en routes als vliegwiel
Kijk naar succesvolle regio’s: daar zijn routekaarten altijd op voorraad, wandelnetwerken up-to-date en evenementen zoals streekmarkten of wandeltochten goed georganiseerd. Zulke initiatieven trekken geen bussen vol toeristen – en dat hoeft ook niet. Ze zorgen voor levendigheid, bestedingen én trots bij inwoners. En dát is de motor van een aantrekkelijke regio.
Toerisme begint thuis
Recreatiebeleid moet geen speeltje zijn van citymarketeers of alleen draaien om toeristendruk. Het moet over kwaliteit van leven gaan. Als je eigen inwoners gelukkig zijn met wat hun regio biedt, zijn zij de beste ambassadeurs. Want de beste promotiecampagne is een trotse bewoner.
Bronnen (voor wie wil checken):
-
CBS & NBTC: Vrijetijdsomnibus 2020
-
Trendrapport Toerisme & Recreatie 2023
-
Wageningen UR: Beleving en gebruik landschap, 2019
-
WRR: Weten is nog geen doen (2017)
-
Recreatieonderzoek Gelderland (Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd, 2021)
📩 Meer weten? Laat je informeren door de échte experts uit de regio of bel 088-6363888.
Want toerisme van morgen? Dat begint bij de inwoner van vandaag.