Search
Close this search box.

KLM Open 2018 goed voor de regio

Van 13 tot en met 16 september 2018 was de 99editie van het golfevenement KLM Open. Afgelopen jaar voor de derde keer op golfbaan The Dutch in Spijk, gemeente Lingewaal. In opdracht van de gemeente Lingewaal heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de economische impact en de toerisme aspecten van het KLM Open voor de regio van de toekomstige fusiegemeente West Betuwe (Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen) en gemeente Leerdam onderzocht. Daarnaast heeft de HAN een bezoekersprofiel opgesteld en een vergelijking gemaakt met de edities van 2016 en 2017. De resultaten zijn nu bekend.

Het doel van de samenwerking tussen de gemeenten en HAN is het bevorderen van de economische mogelijkheden rondom het KLM Open voor ondernemers in de regio, het bevorderen van toerisme en de gebiedspromotie van gemeente West Betuwe i.o., buurgemeente Leerdam en het rivierengebied. Het onderzoek is gedaan door HAN Sport en Bewegen, afdeling Sports Economics Research Center (SERC) volgens de methodiek van de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP). Hiermee worden het bezoekersprofiel van het evenement en de bestedingen in kaart gebracht. Het onderzoek dient tevens als input voor de evenementenvisie van de gemeenten.

Economische impact

De overall bijdrage van het KLM Open 2018 aan de economie van West Betuwe i.o. en Leerdam bedraagt ruim € 530.000,-. Dit bedrag is opgebouwd uit dagbestedingen door bezoekers (€ 280.000,-) en inkomsten door langer verblijf (€ 142.000,-). De netto bijdrage vanuit TIG Sports (het organisatiebureau van het KLM Open) aan de lokale economie bedraagt € 108.355,-. Verschillende ondernemers uit de regio hebben kunnen leveren aan het KLM Open of aan partners daarvan.

Toerisme

Op het gebied van toerisme heeft het KLM Open eveneens positief bijgedragen. De regio Rivierenland wordt (zeer) gewaardeerd door 42% van de bezoekers. Een kwart van de bezoekers gaf aan positiever te zijn geworden over de regio. En 41% van de bezoekers heeft de intentie om het komende jaar de regio opnieuw te bezoeken voor vrijetijdsdoeleinden. De waarde die hieraan gekoppeld kan worden is zo’n € 266.000,- tot € 485.000 Dat biedt kansen voor ondernemers in de regio.

Bezoekers
Het toernooi trok 35.000 unieke bezoekers, met in totaal 41.450 bezoeken. 92% van de bezoekers kwam uit Nederland. Zo’n 22% van de Nederlandse toeschouwers kwamen uit de provincie Noord-Holland, 20% uit Zuid-Holland, 18% uit Noord Brabant, 17% uit Gelderland en 9% uit Utrecht. Van de 8% buitenlandse bezoekers kwam het merendeel uit België en Duitsland.

De bezoekers waren gemiddeld 49 jaar oud en over het algemeen hoog opgeleid (76% HBO/WO). Het evenement trok meer mannen (72%) dan vrouwen (28%). De bezoekers gaven gemiddeld € 60,48 per persoon per dag uit (inclusief toegang tot het evenement, exclusief overnachtingen). Hiervan belandde ongeveer € 8,- per bezoeker in West Betuwe en Leerdam. De bezoekers waardeerden het KLM Open 2018 gemiddeld met een 8 als goed.

Vergelijking KLM Open 2016 en 2017

In totaal zorgde het KLM Open 2018 voor ruim een half miljoen euro extra bestedingen in de regio. Dat is bijna 175 duizend euro meer dan in 2017 en bijna gelijk aan 2016. Toen was de economische impact 541.500 euro. De gemeente Lingewaal kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen drie jaar, waarin het KLM Open zowel economisch, alsook maatschappelijk een positieve impuls heeft gegeven aan de regio. De gemeente kijkt dan ook uit naar een eerstvolgende keer. De eerste mogelijkheid is in 2023.

West Betuwe

Gemeente Lingewaal fuseert met de gemeenten Neerijnen en Geldermalsen. Vanaf 1 januari 2019 kunt u terecht bij de gemeente West Betuwe. Meer informatie op www.westbetuwe.nl

 

Winkelwagen
Scroll naar boven