Search
Close this search box.

Nederlanders blijven vakantieplannen maken ondanks …

Nederlanders blijven vakantieplannen maken ondanks economische en klimatologische uitdagingen

Uit de meest recente Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt dat een indrukwekkende 89% van de Nederlanders van plan is om de komende twaalf maanden op vakantie te gaan, een stijging ten opzichte van de 84% van vorig jaar. Dit toegenomen enthousiasme om te reizen komt ondanks de uitdagingen van stijgende kosten en extreme weersomstandigheden, die steeds belangrijker worden in het beslissingsproces van vakantiegangers.

Het rapport, dat gegevens verzamelt uit zeven landen, waaronder Nederland, toont aan dat mei een populaire maand is om op vakantie te gaan voor Nederlanders. Het onderzoek benadrukt ook een toenemende behoefte aan spreiding van vakanties door het jaar heen, wat zowel voor consumenten als voor ondernemers voordelig kan zijn. Dit zou kunnen leiden tot meer keuzemogelijkheden, lagere prijzen en minder drukte buiten het piekseizoen.

Opvallend is dat, ondanks de financiële druk, slechts 10% van de Nederlanders ervoor kiest om het hoogseizoen te vermijden vanwege stijgende prijzen. Daarnaast heeft ongeveer de helft van de ondervraagden al een vakantie geboekt, en plant nog eens 39% dit te doen, wat aantoont dat veel Nederlanders een vergelijkbaar of zelfs hoger budget voor hun vakanties hanteren dan in voorgaande jaren.

De enquête onderstreept ook het belang van duurzaamheid bij het maken van vakantieplannen, hoewel dit voor Nederlanders minder zwaar weegt (37%) in vergelijking met andere nationaliteiten zoals de Chinezen. Dit aspect wordt steeds relevanter in de keuze van vakantieopties.

Spanje blijft de populairste Europese vakantiebestemming voor veel nationaliteiten, inclusief Nederlanders, van wie 23% het land als favoriet opgeeft. Binnen Nederland zijn Drenthe en Noord-Holland favoriet voor een binnenlandse vakantie, maar opvallend genoeg zijn de vakantieplannen in Gelderland en Limburg afgenomen in vergelijking met vorig jaar.

Samengevat, ondanks de economische uitdagingen en het extreme weer, blijft de vakantiegeest onder Nederlanders krachtig, met een blijvende voorkeur voor zonnige bestemmingen en een groeiende focus op duurzaamheid en het spreiden van vakanties.

Winkelwagen
Scroll naar boven