Search
Close this search box.

Nieuwe subsidiemogelijkheden bij het LEADER Café

Het gebied Rivierenland wil LEADER-gebied worden. LEADER is een Europees programma dat projecten voor en door inwoners ondersteunt. Als het lukt om LEADER-gebied te worden, komt er subsidie vanuit Europa en de provincie Gelderland om, in combinatie met geld uit de regio, vernieuwende en lokale projecten op weg te helpen. Die projecten kunnen ondersteuning in de vorm van subsidie krijgen, maar ook tips, advies en inspiratie. Het gebied bepaalt zelf waarvoor de LEADER-subsidie gebruikt gaat worden. Dit wordt uitgewerkt in een gebiedsplan: de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS). Als het plan wordt goedgekeurd, voert het gebied dit plan ook zelf uit.

Lokale Ontwikkelingsstrategie
Op dit moment wordt hard gewerkt om Lokale Ontwikkelingsstrategie voor Rivierenland te maken. Inwoners, organisaties en ondernemers in onze regio wordt gevraagd om te laten weten wat zij belangrijk vinden: Waar moeten we de komende jaren mee aan de slag om Rivierenland een fijne plek te laten zijn (en blijven) om te wonen, te werken en te recreëren? En waarvoor zou de LEADER-subsidie dus gebruikt kunnen worden? Dit kun je laten weten tijdens het LEADER Rivierenland Café op 10 mei a.s. of via een online enquête.

Voor en door inwoners
In het LEADER Rivierenland Café op woensdagavond 10 mei zijn inwoners, (agrarisch) ondernemers en organisaties (stichtingen, verenigingen, samenwerkingsverbanden) uit de gemeenten Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, Maasdriel en Zaltbommel van harte welkom. Die avond kan iedereen laten weten op welke onderwerpen je kansen ziet voor projecten die worden uitgevoerd voor en door Rivierenlanders. Dat kunnen ideeën zijn over wonen en werken (wat moet er gebeuren om zowel jongeren als ouderen een fijne woon- en werkplek te bieden in Rivierenland), over klimaat, milieu en duurzaamheid (duurzame energie, kringloop, landschap, biodiversiteit), over onderwijs of recreatie. Of ideeën om het gebied beter op de kaart te zetten. Daarbij geldt: hoe vernieuwender hoe beter. En het gaat dus om onderwerpen die door inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf opgepakt kunnen worden.

LEADER Café
Het LEADER Rivierenland Café is op woensdagavond 10 mei vanaf 19:30 uur op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Het programma start om 20:00 uur. We gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen én de kansen die er zijn en wat LEADER hierbij kan betekenen voor de regio.

Denk mee
De reacties die op 10 mei worden gegeven en via de online enquête, worden verwerkt in het gebiedsplan. Dat plan wordt eind juni ingediend bij de provincie Gelderland. Een toetsingscommissie bepaalt in de zomer of Rivierenland inderdaad LEADER-gebied wordt. Als dat zo is, dan kunnen inwoners, ondernemers en organisaties vanaf najaar 2023 tot en met eind 2027 subsidie aanvragen voor hun vernieuwende plannen. Hoe meer informatie en reacties vanuit het gebied, hoe beter het gebiedsplan. Het is dus van belang dat zoveel mogelijk mensen naar het LEADER Café komen of de  online enquête invullen.

Meer informatie over LEADER, de online enquête, het Rivierenland Café op woensdagavond 10 mei en hoe je je daarvoor kunt aanmelden, staat op de website www.fruitdelta.nl/leader-rivierenland.

FruitDelta Rivierenland
FruitDelta is het platform waar ondernemers, overheden, onderwijs, onderzoek en ondernemende burgers samenwerken aan een bloeiende regio. 

Winkelwagen
Scroll naar boven