Search
Close this search box.

Provincie Gelderland wil meer inzetten op toerisme

De toeristische sector groeit fors de laatste jaren en biedt veel kansen. Gedeputeerde Staten willen daarom meer inzetten op toerisme & recreatie in Gelderland. In een nieuwe koersnotitie wordt de basis gelegd voor hoe de Gelderse streken de komende jaren in kunnen spelen op de veranderende sector. Er komt meer aandacht voor thematische verhaallijnen, er wordt ingezet op data en slimme marketing en routenetwerken zoals mountainbikeroutes worden verbeterd. De koersnotitie wordt dit jaar met de sector uitgewerkt in een uitvoeringsplan.

Gedeputeerde Bea Schouten: ‘Door de kwaliteit van onze voorzieningen verder te verbeteren, verwachten we meer bezoekers te trekken. Daarmee kunnen we bijdragen aan een betere spreiding van toeristen in Nederland. Dat gaan we wel op een zorgvuldige duurzame manier doen, want noem me bevooroordeeld, maar Gelderland is de mooiste provincie van Nederland en dat willen we zo houden.’

Kansen voor toerisme
Gelderland is de meest populaire provincie om vakantie te vieren voor Nederlanders. Deze positie wil de provincie verstevigen. Daarbij bieden met name buitenlandse toeristen en een betere spreiding van toeristen over Nederland kansen voor de sector.

Kwaliteit op orde, slimme marketing en verhaallijnen
De nieuwe koers, ‘Beleef het in Gelderland’ vult het huidige beleid op drie belangrijke punten aan.

  • Aanbod verbeteren. Per streek wordt gekeken welke toeristische voorzieningen verbeterd moeten worden. In ieder geval worden mountainbikeroutes aangepakt.
  • Aanbod bekend maken. Er komt onder andere een database voor slimme marketing en de campagne Gelderse Streken wordt geëvalueerd.
  • Thematische verhaallijnen. Het NBTC heeft onder de noemer HollandCity landelijke verhaallijnen ontwikkeld zoals Castles & Countryhouses en Hanzesteden. Deze lijnen krijgen een uitgebreide regionale invulling. Belangrijk thema de komende jaren is het  herinneringstoerisme.

De provincie wil daarnaast duurzaam ondernemerschap in toerisme stimuleren. In september is de provincie mede organisator van Green Destination Day, een congres over duurzaam toerisme in Nijmegen.

Fors meer toeristen naar Gelderland
In 2017 verbleven zo’n 4 miljoen mensen in Gelderland. Dat is een kleine 200.000 meer dan het jaar daarvoor. De toename komt onder andere doordat steeds meer buitenlandse toeristen de provincie bezoeken. Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld 225.000 Duitsers naar Gelderland, 28% meer dan een jaar eerder. Samen met andere partijen wil de provincie het toeristisch aanbod daarom nog meer in het Duits vertalen en meer inzetten op promotie over de grens.

Toerisme, een belangrijke sector
Toerisme & recreatie is een belangrijke economische sector in Gelderland. 1 op de 16 banen is gelinkt aan toerisme. Zo’n 63.000 Gelderlanders werken in de toeristische sector. Naar schatting geven toeristen jaarlijks zo’n 4,4 miljard euro uit in Gelderland.

Winkelwagen
Scroll naar boven