Search
Close this search box.

Vernieuwende verblijfsaccommodaties zijn in trek en verhogen het rendement

In de zeer verzadigde Nederlandse markt van vakantieverblijven is het steeds belangrijker om je te onderscheiden van de massa. Voor unieke ervaringen zijn veel consumenten nog altijd bereid om wat extra’s te betalen. Met een standaard-aanbod word je al snel wordt gewogen op basis van de prijs. Veel grote ketens breiden hun portfolio uit met méér bijzondere luxe en comfort. Kleinere bedrijven zijn wellicht nog beter in staat om een onderscheidend concept te ontwikkelen.  

In het Trendrapport 2022 van NRIT-media komen diverse onderwerpen aan bod die de recreatiesector in beweging brengen. Bureau Toerisme publiceert een reeks artikelen waarin telkens één onderwerp wordt uitgelicht, met een vertaalslag naar de kansen voor de regio Rivierenland. De gegevens uit het trendrapport zijn aangevuld met informatie van Pretwerk.nl. Dit keer bespreken we ‘Innovatie in verblijfsrecreatie (p. 237) 

Grote ketens pakken het groot aan 
De grote ketens van vakantieparken zijn bezig met een aanpassing van hun portfolio van accommodaties. Het aandeel van luxe accommodaties groeit ten koste van het brede basissegment. Daarnaast worden er specials geïntroduceerd; bijzondere accommodaties, in een wat lagere oplage, die een bijzondere beleving bieden. De schaarste zorgt voor een ‘unieke’ beleving. Dit soort bijzondere cottages zijn vaak als eerste volgeboekt. Hetzelfde geldt voor het topsegment in luxe en comfort.  

Center Parcs heeft de afgelopen 2/3 jaar een grote renovatieslag uitgevoerd (onderdeel van de plannen ‘Reïnvention 2025’) waarin 4800 vakantiewoningen werden aangepakt (https://pretwerk.nl/geen-categorie/center-parcs-steekt-ruim-half-miljard-in-vernieuwing-huisjes-en-faciliteiten/58563). Een belangrijke consequentie is dat het aandeel van laagste kwaliteitsniveau aan cottages wordt teruggebracht van 50 naar 35%. In de top zien we een toename van het aandeel ‘Exclusive’ van 0 naar 2% en de ‘Specials’ van 0 naar 1%.  

Grotere vakantieparken pakken hun experimenteerruimte 
Duinrell mixt accommodatievormen. Naast de klassieke Duingalows en safaritenten zijn hier de afgelopen jaren ook Tiny houses en luxe lodgetenten met een volledig luxe badkamer aan toegevoegd.  

  • De behoefte aan verbijzondering van de accommodatievormen is bij de grotere professionele bedrijven goed doorgedrongen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de accommodatie zelf, maar ook naar het totaalconcept. Enkele voorbeelden: 
  • Vacansoleil heeft in samenwerking met camping De Twee Bruggen een concept opgezet ‘Camping Village’ om nieuwe kampeerders bekend te maken met ‘kamperen’. Het concept richt zich op glamping en een luxer verblijf in o.a. De Waard tenten, stacaravans en safaritenten.  
  • De Kennemer Duincampings aan de Noord-Hollandse kust presenteren ook regelmatig nieuwe accommodatievormen. De laatste innovatie is de Dune tent. In 2022 werd ook al een vakantiewoning van gerycled plastic gepresenteerd. Bekijk alle bijzondere accommodatievormen op https://www.campingdelakens.nl/overnachten/accommodaties   
  • Op Lake Resort Beekse Bergen zijn onlangs nieuwe cabins en safaritenten geplaatst. De kracht van een andere aanpak bij de Beekse Bergen zit vooral in het inrichten van een totaalconcept in de stijl van een Afrikaanse regio; de cultuur van de Ewe. Gecombineerd met de dierenbeleving is ook hier een uniek aanbod gecreëerd. 
  • Ook Vakantiepark Molenwaard speelt in op het creëren van een totaalbeleving. Dit vakantiepark richt zich op gezinnen met zeer jonge kinderen. Alles op het park is (zwaar) gethematiseerd op de belevingswereld van Fien en Teun (boertje en boerinnetje)  
     

Kleinschalige logies spelen vaak in op unieke authentieke belevenissen 
In het trendrapport komen ook kleinschaliger initiatieven aan bod. Zo heeft de provincie Friesland een proef opgezet om accommodaties onder te brengen in kerken, voor een zogenaamde ‘heilige nacht’.  

Airbnb biedt ook volop inspiratie voor bijzondere accommodaties. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in een bouwkraan in de haven, in een hooiberg, in een wijnvat, in een vogelhuis, in een vliegtuig in een vuurtoren of in een boomhut.  

Kansen voor de regio Rivierenland 
Voor de regio Rivierenland liggen er volop kansen rondom de trend ’bijzondere beleving’. Een van de partijen die daar zeer nadrukkelijk op inspeelt is camping De Lievelinge in Vuren, die zichzelf omschrijft als: “Een creatief Bolwerk voor makers, vrijdenkers, levenskunstenaars & avonturiers van alle leeftijden met een bonte mix van klassiek kamperen, luxe en bijzondere verhuuraccommodaties en seizoenspaleisjes.” Maar er zijn veel meer bijzondere overnachtingsplekken te vinden in Rivierenland.  

Juist de kleinschaligheid van het aanbod in Rivierenland zorgt al van nature voor unieke concepten. Dat kan veel verder worden uitgebouwd als ondernemers het aandurven om een totaal eigen concept te realiseren. Authenticiteit is vaak de basis voor een uniek concept. Dat is een eigenschap die vele, zeker kleinere accommodaties, van nature hebben.  Kies vooral voor een concept waarbij je jezelf comfortabel voelt.  

Meer informatie: https://www.uitinderegio.nl/overnachten/  

Winkelwagen
Scroll naar boven