Search
Close this search box.

Besmet met het Loevestein-virus: Gastheren en gastvrouwen gezocht voor Slot Loevestein

Na je pensioen achter de geraniums zitten? John Lin (71) en Rein ten Have (72) peinzen er niet over. Zij zijn vrijwilliger op misschien wel de allermooiste locatie van Nederland: Slot Loevestein. Velen zullen het niet beseffen, maar Slot Loevestein wordt mede draaiende gehouden dankzij meer dan 80 vrijwilligers! John en Rein zijn op zoek naar nieuwe gastheren- en vrouwen en vertellen met veel plezier over hun werk op het slot. “Ben je met pensioen en wil je nog actief blijven? Of vind je partner het wel fijn als je een paar uurtjes van huis bent, kom dan eens kijken bij ons!”

Hoe ben je terecht gekomen bij Slot Loevestein?

Vrijwilligers Slot Loevestein
John Lin gastheer Slot Loevestein

“Na ruim 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de horeca maakte ik een overstap uit dit vak en werd ik directeur van een luxe serviceflat in Breda,” aldus John. “Op een wel heel bijzondere manier maakte ik kennis met Slot Loevestein. Mijn zoon en zijn vrouw deden zo’n zeveneneenhalf jaar geleden mee aan het televisie programma, “De slag om Loevestein”. De opzet was om via dit programma sollicitanten te selecteren, waarbij de winnaars Kasteelheer- en Vrouwe zouden worden. Na het afleggen van diverse proeven van bekwaamheid, werden hij en zijn vrouw de uitverkorenen. Kort na hun benoeming kwam ik op Loevestein en werd ik  door hun al snel “gebombardeerd” tot vrijwilliger. Zij hebben daar met veel plezier gewerkt en gewoond maar na tweeëneenhalf jaar kregen zij de kans om een eigen Hotel-Restaurantbedrijf over te nemen. Ik was inmiddels besmet met het “Loevesteinvirus” en ik ben nog steeds actief als vrijwilliger.”

Vrijwilligers Slot Loevestein
Rein ten Have – gastheer Slot Loevestein

Rein, gepensioneerd onderwijzer en schooldirecteur,  kwam aan de andere kant van de wereld in aanraking met Slot Loevestein. “Ik zag een oproep van Slot Loevestein in Australië, waar we jaarlijks onze zoon en kleinzoon bezoeken. Ik reageerde en conservator Sunny maakte een afspraak met me. Dankzij een uitstekende begeleiding van Henk Koudstaal (een van de andere vrijwilligers) over het hoe en wat van de functie als gastheer, werk ik hier nu met veel plezier”

Wat houdt je functie in?

“Als gastheer ontvangen we de bezoekers bij de entree van het kasteel. We geven praktische informatie over wat er die dag te doen is, verteltijden van de gidsen, de weg wijzen en vragen beantwoorden. Ook helpen we mee met de museummonitor, waarmee de ervaringen van bezoekers in kaart worden gebracht,” legt John uit. “Ik doe dit met veel plezier op een aantal dagen per maand, waarbij ik zelf kan kiezen welke dagen mij het beste uitkomen.”

Rein vult dit nog aan: “Ik ondersteun ook bij evenementen zoals Slot Boekenstein en het Riddertoernooi en ik help mee met de workshops voor kinderen in de vakanties. Afhankelijk van het seizoen werk ik meestal 1 dag in de week, en in drukke periodes soms 2.”

Wat is er zo leuk aan werken op Slot Loevestein?

Op deze vraag hoeven de heren niet lang na te denken. John vertelt enthousiast: “Het is bijzonder gezellig om samen met de gidsen in het slot de bezoekers wegwijs te maken en uit te leggen wat  er in het slot te beleven valt, waarbij het contact met kinderen een bijzondere touch aan het geheel geeft. De glinstering in hun oogjes is onbeschrijfelijk. Natuurlijk is ook het contact met de vaste medewerkers en de overige vrijwilligers iets waaraan ik veel plezier beleef.” Rein knikt instemmend, “Het geeft me het gevoel dat ik weer iets nuttigs doe en dat dat gewaardeerd wordt. De contacten met de bezoekers zijn leuk en soms zeer verrassend. Ik geniet van de reacties van de vele kinderen die het slot bezoeken. En de samenwerking met de collega gastheren, de winkel, de kassa en de gidsen is zeer prettig. En natuurlijk is Loevestein een prachtige plek om te verblijven. Het is een uitdaging om bezoekers op hun gemak te stellen en mee te helpen aan een positieve beleving. Het houdt me jong (hoop ik)!”

Oproep nieuwe collega’s

De mannen sluiten af met een oproep voor nieuwe collega’s. “Twijfel jij om je aan te melden als gastheer? Kom gerust een keertje kijken; we zoeken mannen en vrouwen die gastvrij en representatief zijn. Eigen vervoer is handig gezien de ligging. Wij willen je met veel plezier rondleiden en toelichten wat je ”te wachten staat”. Vrijwilligers zijn ook voor Loevestein van  “(over)levensbelang”.

Op www.slotloevestein.nl vind je meer informatie over de vacatures voor vrijwilligers. Naast gastheren is het slot ook op zoek naar vrijwilligers voor het beheer en onderhoud, de winkel/kaartverkoop en de moestuin.

Winkelwagen
Scroll naar boven