Search
Close this search box.

Zomerdrukte in Rivierenland

Recreatieondernemers in het Rivierengebied kijken over het algemeen positief terug op afgelopen zomer. Dit blijkt uit een peiling van Bureau Toerisme onder recreatieondernemers in de regio. Dat veel Nederlanders thuisgebleven zijn, heeft het Rivierengebied geen windeieren gelegd. De watersportsector heeft wél te lijden gehad van het mindere zomerweer én het hoge water.

Margriet van Heesch, voorzitter Ondernemers Binnenstad Tiel en eigenaar van restaurant Hart van de Betuwe noemt het zelfs een fantastische zomer. “Ten opzichte van afgelopen jaren is er flink geplust”, meldt zij enthousiast. “En dit geldt niet alleen voor de horeca, maar ook voor veel winkeliers in het centrum van Tiel”. Margriet geeft aan dat het mindere weer voor veel mensen aanleiding is geweest de binnensteden op te zoeken om daar gezellig te gaan shoppen. “Vrouwen bloot, is handel dood blijkt dus ook omgekeerd te werken”, zegt zij gekscherend en “bij koeler weer gaan mensen graag winkelen”. “Ook buitenlanders, zoals Engelsen en Belgen hebben de regio weer weten te vinden”, aldus van Heesch, die meer dan tevreden terugkijkt op afgelopen zomer.

Ook Willemijn van Leeuwen van het Geofort in Herwijnen bevestigt dit beeld. “Het was een uitstekende zomer”, vertelt Willemijn. “Afgelopen vrijdag was met 750 bezoekers de drukste van deze zomer en de hele maand augustus was beter dan afgelopen jaren. Omdat mensen vooraf online moesten reserveren voor een bezoek, waren we niet afhankelijk van goed of slecht weer”, geeft ze aan. Willemijn zegt dat het Geofort ook geprofiteerd heeft van het feit dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie UNESCO Werelderfgoed is geworden. De publiciteit daaromheen heeft tot extra bezoek aan het Geofort geleid. Het Geofort is één van de grootste publiekstrekkers binnen de Hollandse Waterlinie. Het Geofort heeft op deze internationale erkenning ingehaakt met Minecraft-workshops voor de jeugd. Hierbij werd de waterlinie digitaal nagebouwd. “Een populaire activiteit onder de jongeren”, vertelt Willemijn enthousiast.

Van Gent Watersport in Kerkdriel heeft wel een mindere zomer beleefd dan andere jaren. Niet alleen het mindere weer, maar ook de naweeën van het hoogwater in juli speelden watersportbedrijven parten.

Goof van Oers van Stoomgemaal De Tuut in Appeltern meldt in juni weer open te zijn gegaan voor passanten die een rondleiding konden krijgen via een tablet. “Dit loopt tot nu toe goed en heeft in de vakantie voor véél aanloop gezorgd”, aldus van Oers. “Binnenkort gaan we ook weer groepen rondleiden, maar dan in aangepaste aantallen. De stoomweekenden die we jaarlijks een aantal keren deden, kunnen helaas nog niet.”

Overall kan het Rivierenland terugkijken op een goede zomer met merendeels tevreden recreatieondernemers.

Winkelwagen
Scroll naar boven