Search
Close this search box.

Terugblik op een succesvolle bloesemtijd

Het bloesemseizoen in de Betuwe en het rivierengebied (Bommelerwaard, Land van Maas en Waal) loopt ten einde, en we kijken terug op een uiterst succesvolle periode. Dankzij de Bloesemalert-app, die dit jaar een groei van 40% in downloads ervoer en in totaal bijna 70.100 keer is gedownload, konden natuurliefhebbers de bloei van fruitbomen op de voet volgen.

De app heeft zich bewezen als een onmisbare tool voor diegenen die de pracht van de bloesemtijd niet willen missen. Nu het seizoen afloopt, richt de aandacht zich op de fruitoogst. Hoewel er voor de meeste fruitsoorten zoals aardbeien, peren, appels en pruimen een rijke oogst wordt verwacht, zijn er zorgen over de kersen. De bloesem van de kersenbomen was prachtig, maar het weer speelt een cruciale rol in de uiteindelijke opbrengst. Slechts één onvoorziene weersverandering kan roet in het eten gooien.

Hoewel er voor de meeste fruitsoorten zoals aardbeien, peren, appels en pruimen een rijke oogst wordt verwacht, zijn er zorgen over de kersen. Naast het weer zijn er ook andere bedreigingen voor de kersenteelt. Onlangs hebben kersentelers in Den Haag bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de uitdagingen die ze mogelijk zullen ondervinden als ze geen toegang meer hebben tot belangrijke gewasbeschermingsmiddelen zoals Tracer en Exirel. Deze middelen zijn cruciaal voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg, een plaag die de kersenteelt ernstig kan schaden. Zonder adequate bescherming kunnen de kersenbomen en hun vruchten in gedrang komen, wat de oogst aanzienlijk zou beïnvloeden.

Als je dit jaar de bloesem hebt gemist, zorg dan dat je de app klaar hebt staan voor volgend seizoen. De Bloesemalert-app is beschikbaar in de App Store en Google Play, en blijft een essentieel hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuurlijke cycli van onze regio.

Winkelwagen
Scroll naar boven