Search
Close this search box.

Doorstart Safarischip de Blauwe Bever

Het Safarischip de Blauwe Bever wordt door stichting Het Utrechts Landschap voor een symbolisch bedrag van € 1 overgedragen aan stichting Rijnoevervaarten. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat de Blauwe Bever onverminderd populair zal zijn, zowel bij dagjestoeristen als bij natuurliefhebbers,’ zegt Tine van der Stroom, voorzitter van stichting Rijnoevervaarten.

Saskia van Dockum, directeur van stichting Het Utrechts Landschap: ‘We zijn blij dat de Blauwe Bever wederom in goede handen komt. Aan de overdracht hebben we dan ook van harte meegewerkt.’

Tine van der Stroom: ‘De Blauwe Bever is een uniek schip dat direct contact met riviernatuur mogelijk maakt. De vrijwillige schippers, matrozen en maatjes zijn er met hart en ziel bij betrokken. Uit hun kring is onze stichting Rijnoevervaarten geformeerd. De afgelopen maanden hebben we in goed overleg met Utrechts Landschap de overdracht in orde gemaakt. Utrechts Landschap zal ons gastvrijheid in haar riviernatuurgebieden verlenen. Vergelijkbare afspraken hebben we kunnen maken met het Geldersch Landschap. We kunnen nu het hele traject van de Nederrijn bevaren en in beide provincies bij de prachtige natuurgebieden aan land gaan voor natuurexcursies en het bezoek van cultuur- historische locaties, zoals kasteel Doorwerth, fort Pannerden, fort Honswijk en de Bosscherwaarden.

Unieke Utrechtse riviernatuur

Na de zomer van 2016 maakte Utrechts Landschap bekend aan het einde van het vaarseizoen te stoppen met Safarischip de Blauwe Bever. ‘Dit is de beste uitkomst denkbaar,’ zegt Saskia van Dockum. ’In ons beleid moeten we prioriteit leggen bij de aankoop en beheer van natuurgebieden, waarbij het exploiteren van een schip niet meer past, maar we vinden het wel belangrijk dat onze unieke Utrechtse riviernatuur ervaren kan worden. Langs de Nederrijn liggen bijzondere natuurgebieden zoals de Blauwe Kamer. Binnenkort komen daar de Elster Buitenwaarden en de Palmerswaard bij, waar Utrechts Landschap nieuwe natuur ontwikkelt. Dat proces is een hele beleving op zich.’

Boekingen nieuw vaarseizoen

Vanaf april vaart de Blauwe Bever weer. We maken ieder weekend rivieroevervaarten en doordeweeks thema- vaarten die wat langer duren en in het teken staan van een specifiek bezoek. Vandaag is de website van de Blauwe Bever in de lucht met informatie over de verschillende vaarten: www.deblauwebever.nl.  Excursies kunnen voorlopig per e-mail gereserveerd worden via [email protected]. Over enkele weken kan er rechtstreeks via de website geboekt worden. Er kunnen ook zgn. charter- vaarten geboekt worden voor families, bedrijven, scholen en instellingen.

Over stichting Rijnoevervaarten

Stichting Rijnoevervaarten is opgericht met als doel om met behulp van Safarischip de Blauwe Bever rivieroevervaarten te maken. Alle 7 gemeenten langs de Nederrijn, Renkum, Wageningen, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Buren, Neder- Betuwe en de provincie Utrecht hebben de doorstart van het schip als het ware omarmd en dit samen met het Utrechts Landschap, enkele bedrijven en particulieren financieel mogelijk gemaakt. Ten behoeve van fondsenwerving is een aparte stichting opgericht, genaamd Stichting Vrienden van Safarischip de Blauwe Bever. De woordvoerder voor beide stichtingen is: Tine van der Stroom.

Bemanning Blauwe Bever

Voor het uitvoeren van ons ambitieuze plan met meer vaarten en variatie zijn we nog op zoek naar vrijwilligers met name schippers in het bezit van een groot vaarbewijs en scheepswerktuigkundigen/machinisten. Deze zijn veelal afkomstig uit de binnenvaart, het varen op grote ponten en uit de varenden van Rijkswaterstaat. Het huidige team ontvangt je met open armen. Geïnteresseerd? Neem contact op met de voorzitter ([email protected])

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt, ontwikkelt en beheert natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren dit jaar ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 630 vrijwilligers, 23.500 Beschermers en 56 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed zijn letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Winkelwagen
Scroll naar boven