Search
Close this search box.

Gelderlandfabriek Culemborg kan terugblikken op uiterst succesvol openingsjaar

Ruim 50.000 mensen bezochten afgelopen jaar De Gelderlandfabriek in Culemborg. De een voor een workshop, de ander voor een concert, lezing of pizza bij restaurant una Volta. ,,Het begin is er, nu doorgroeien”, zegt directeur Mark van Dooren.

De Gelderlandfabriek is gevestigd in een monumentale locomotiefloods uit 1868, die van 1935 tot 2009 door meubelfabriek Gelderland werd gebruikt. Een jaar nadat Gelderland was vertrokken, werd het pand gekraakt door Frank Odink. De theatervormgever uit Culemborg zag direct de potentie van het gebouw. ,,Odink verzamelende al snel andere creatievelingen om zich heen. Zijn doel: de werkplaatsen van de oude fabriek behouden door er samen van alles te creëren”, vertelt kunstenares Kassandra Wolda (1972), die inmiddels tweeënhalf jaar als zogeheten ‘fabrieker’ in de oude loods actief is.

Was het Onink die allerlei vruchtbare ideeën voor de voormalige stationsloods had, plaatsgenoot Jorn Mols zette deze ideeën om in een ‘presenteerbaar projectplan’. Hierdoor kwam de ontwikkeling van De Gelderlandfabriek in een stroomversnelling, want de provincie zag het project helemaal zitten en verstrekte een flinke subsidie. ,,En toen kwam ik in beeld”, vertelt de 38-jarige Mark van Dooren. ,,Toen duidelijk was dat het project uitgevoerd zou worden was er iemand nodig die de exploitatie van De Gelderlandfabriek zou doen. Ik had mijzelf in de picture gespeeld door mee te werken aan culturele evenementen in de regio en ze vroegen mij. We verbouwden en in maart 2016 hadden we onze allereerste activiteit. Een maand later opende we het restaurant en weer een maand later gingen de deuren officieel open.”

Lees het volledige artikel in de Gelderlander, editie Rivierenland, van vrijdag 14 april 2017

Winkelwagen
Scroll naar boven