Search
Close this search box.

Het is zover: de panda’s in Ouwehands Dierenpark zijn te zien!

De zes weken quarantaine duurden lang, maar de paar uurtjes wachten voor de Rhenense reuzenpanda’s lijken minstens zo lang te duren. Ruim 600 genodigden en een flinke horde pers moeten eerst een rits toespraken aanhoren en een traditioneel Chinees spektakel aanzien, maar dan gaan de deuren van de verblijven van Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (haar partner en buurman) eindelijk open. En zowaar, beide dieren behaagt het om zich vrijwel onmiddellijk te tonen aan de veelal opgewonden bezoekers. Zodra de panda’s zich in hun buitenverblijf laten zien, klikken en snorren de camera’s. Kreetjes van geluk weerklinken. ‘Wat zijn ze mooi! Wat zijn ze schattig!’ De reuzenpanda’s trekken zich niets aan van al hun bewonderaars en zetten het al snel op een eten. Verse bamboescheuten, hun lievelingskost.

Oud-premier Jan Peter Balkenende zei in zijn toespraak te hopen dat de twee panda’s snel bij elkaar kunnen en voor nageslacht zorgen. ,,Voor 50 kilo bamboe per dag mag je best wel wat terugdoen”, grapte Balkenende. Toch duurt het nog wel even voor de dieren bij elkaar mogen kruipen. Dat mag alleen als het vrouwtje vruchtbaar is, drie dagen per jaar. ,,En dat is ze net geweest”, vertelt José Kok van Ouwehands. ,,Misschien dat ze in augustus ook nog vruchtbaar wordt, maar ook dan zal het er niet van komen. Xing Ya, hoewel net zo oud als Wu Wen, is nog veel te jong. Hij speelt nog met een bal en is nog niet toe aan voortplanten. Mannetjes zijn nu eenmaal wat langzamer dan de vrouwtjes.”

Vanaf vandaag kan het publiek de reuzenpanda’s in hun verblijf Pandasia bezoeken. Wel online reserveren. Tot maandag is het al volgeboekt.

Ze waren een week of zes in quarantaine, maar nu zijn de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya buiten geweest. Vanaf vandaag zijn ze te zien in Ouwehands Dierenpark.

Bron: De Gelderlander – editie Rivierenland – 31 mei 2017

Beeld: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Winkelwagen
Scroll naar boven