Search
Close this search box.

Provincie Gelderland krijgt hoogst mogelijke waardering als fietsregio

Jaarlijks stappen miljoenen mensen op de fiets voor een korte of langere recreatieve fietstocht. Ruim 32.000 km aan knooppunt- en LF-routes ligt ‘klaar’. Om te onderzoeken hoe het met de kwaliteit van het recreatieve fietsaanbod gesteld is, heeft het Fietsplatform een landelijk vergelijkend onderzoek verricht. Deze Kwaliteitsmonitor fietsregio’s is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering. In de Kwaliteitsmonitor 2017, gepresenteerd op 16 mei, scoren de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland de maximale 5 sterren. Gelderland steeg maar liefst 2 sterren ten opzichte van vorig jaar. Vooral de kwaliteit van paden en wegen en de goede bewegwijzering werden bovengemiddeld gewaardeerd.

De Kwaliteitsmonitor is eerder uitgevoerd in 2012, 2013 en 2015. Het is een initiatief van het Fietsplatform, het onafhankelijke landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen. Het landelijk onderzoek prikkelt regio’s om het recreatieve fietsen in Nederland op een hoog niveau te houden en/of naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Getoetst wordt op twee hoofdaspecten: ‘kwaliteit van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes)’ en ‘kwaliteit van de randvoorwaarden’ (o.a. aantrekkelijkheid omgeving, voorzieningen en oordeel consument) . Regio’s kunnen 1 tot 5 sterren verdienen, vooral direct op basis van aantoonbare inspanningen, gedeeltelijk ook op basis van consumentenwaardering. Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

Provincie Gelderland fietsregio

Geconcludeerd mag worden dat de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is. Niet één provincie scoort minder dan drie sterren. Dit spoort met het beeld dat ons fietsland geen slechte fietsregio’s kent. Vijf provincies scoren de maximale 5 sterren: Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Vier provincies scoren 4 sterren: Groningen, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

“Op basis van de toename van het aantal provincies in de topklasse zou je kunnen zeggen dat het onderscheid en daarmee ook de prikkel minder wordt. Wij zien dit echter vooral als een positief signaal: als onderdeel van Nederland Fietsland hebben alle provincies baat bij dat de kwaliteit van de fietsroutes in Nederland toeneemt” – aldus directeur Eric Nijland van het Fietsplatform. “De fietser ziet geen grenzen; die wil grenzeloos genieten. Het is bovendien ook goed voor ons internationale imago als fietsland”.

Lees hier het volledige rapport.

Winkelwagen
Scroll naar boven