Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Met gezonde ambitie kom je ver: Betuwse Fruitshop wil keten in de regio

Twee weken geleden waren ze opeens volop in het regionale nieuws: De Betuwse Fruitshop. Een fruit concept store die het net even anders wil gaan doen. Wij spraken met eigenaren Koen en Gerard Poldervaart. Want wat is een fruit concept store? En hoe zet je deze in de markt?

Dat deze winkel- en horecagelegenheid zich in Geldermalsen gevestigd heeft, is niet zo gek als je bedenkt dat de gemeente dit Betuwse dorp wil profileren als hét fruitdorp aan de Linge. Er ontbrak alleen een winkel die zich daadwerkelijk richt op de verkoop van dat fruit. Toen Gerard en Koen in contact kwamen met de ondernemingsvereniging van Geldermalsen en hoorde van de ideeën, wierpen ze zich meteen op als gegadigden. Gerard: “Ik werk mijn hele carrière al in de fruitwereld. Zowel aan de verkopende als de promotionele kant. De gedachte om fruit centraal te stellen in een boerderijwinkel en te gebruiken als promotiemiddel voor de Nederlandse fruit- en toerismesector speelde al langer in mijn hoofd. Dat werd uiteindelijk De Betuwse Fruitshop.”

De kracht van beleving

De Betuwse Fruitshop ging op 7 april open en ontvangt tot nu toe louter positieve reacties. Naast de verkoop van producten, staat beleving centraal in de winkel en het café. Koen: “We hebben een combinatie gemaakt tussen een winkel en een horecagelegenheid. In het Fruitcafé kun je genieten van fruitsapjes of een fruitige lunch in het fruitlunchcafé of op het terras. In de winkel onderga je de echte fruitexperience. Er staan deco-fruitartikelen, er ligt kunstgras in de boomgaard, je kunt klompen aantrekken of op de foto met een enorme appel of peer. Daarnaast staan er echte bomen in de winkel. Vooral buitenlandse toeristen vinden dit geweldig.” In de winkel worden niet alleen eetbare fruitproducten aangeboden, maar is er ook een aanbod van zo veel mogelijk non-foodproducten die een link hebben met fruit. Daarbij kun je denken aan home-decoratie, keukenhulpjes, kleding en meer. Het enige criterium is dat het fruit in Nederland zou moeten kunnen groeien. Hawaiishirts met ananasprint zal je hier dus niet zo snel vinden.

Een slimme zet is de webshop die Gerard en Koen laten bouwen. De mannen beschouwen de webshop als een noodzakelijke aanvulling op de winkel: “De webshop is een podium om je producten te laten zien en achtergrondinformatie over de producten te laten zien. En het biedt kansen voor mensen die niet in de buurt wonen, maar toch graag pure producten in huis halen. Een winkel in een dorp als Geldermalsen alleen is niet rendabel. Een fruitcafé alleen is kansloos. Een webshop met fruitproducten alleen zal het ook niet redden. Dat wij ze alle drie hebben, dat is onze kracht.”

Puur fruit, maar niet alleen uit de Betuwe

Bij de naam van de fruit concept store verwacht je wellicht alleen Betuwse producten aan te treffen. Dat is echter niet helemaal het geval. De belangrijkste focus is de verkoop van producten die gemaakt zijn van puur fruit. De naam slaat vooral op de regio waar ze zich gevestigd hebben: “Wij vinden het op dit moment belangrijker dat we pure fruitproducten kunnen aanbieden, dan dat ze uit de Betuwe komen. Heel eerlijk, op dit moment is het aanbod van lokale – verwerkte – fruitproducten onvoldoende om onze winkel mee te vullen”, vertelt Gerard.

Toch hebben diverse lokale fruittelers de weg naar de Betuwse Fruitshop al gevonden, getuige de speciale afdeling met het bordje ‘Uit de Betuwe’. Hier tref je onder meer producten van het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, maar ook de cider van een lokale perenboer bijvoorbeeld. “Als de mogelijkheid er zou zijn om alleen Betuwse producten te verkopen, dan zouden wij die natuurlijk met beide handen aangrijpen. Wel gaan we zoveel mogelijk samenwerkingen aan met lokale aanbieders. Neem vooral contact met ons op, als je een Betuws fruitproduct wilt aanbieden”, laten de mannen weten. “Klanten willen namelijk heel graag producten uit de Betuwe en wij zijn naarstig op zoek naar een assortiment verwerkte producten uit de eigen streek.”

Gerard ziet het concept van de Betuwse Fruitshop als een belangrijke kans voor de noodlijdende fruitsector in Nederland. “Wellicht is het een idealisme, maar ik wil deze prachtig mooie sector een impuls geven en ze laten zien dat de markt voor verwerkte producten gemaakt van fruit in plaats van geur-, kleur-, en smaakstoffen wellicht groter is dan ze zelf denken.” De fysieke winkel van de Betuwse Fruitshop richt zich met name op de inwoners van Geldermalsen en omstreken en toeristen die op de winkel afkomen, maar Koen richt zijn peilen ook al naar buiten: “We zijn in gesprek met lokale cateraars en sportverenigingen om hen de fruitproducten in hun assortiment op te laten nemen. Hoe veel lekkerder is een sapje van puur fruit na het sporten, in plaats van pure suikers!?”.

Ambities

Koen en Gerard hebben gezonde ambities wanneer het aankomt op hun bedrijfsplan. Het plan is om het concept van de Betuwse Fruitshop de komende jaren verder uit te rollen naar nabijgelegen steden. Koen: “Je durft de gok nu te nemen, omdat je weet hoe de markt daar nu tegenover staat. Of we dat vijf jaar geleden gedaan hebben, dat kan ik niet zeggen, maar ik merk wel dat er een trend is dat mensen steeds meer op zoek zijn naar gezonder eten. Consumenten zijn juist nu bereid iets meer te betalen voor het product dat niet kunstmatig is.” De pure producten zijn echter wel duurder dan de producten uit de supermarkt, maar daar is Gerard kort en duidelijk over: “Fruit is nu eenmaal een duurdere grondstof dan geur- kleur- en smaakstoffen.”

Winkelwagen
Scroll naar boven