Toegankelijkheid Rivierenland

Vrouw met een missie, Joke van den Bogaard, brengt toegankelijkheid Bommelerwaard in kaart

Sinds januari is de Bommelerwaard een nieuwe B&B rijker. B&B Bommel is net buiten het eeuwenoude centrum van Zaltbommel gevestigd. De bed and breakfast is er één zoals de naam al doet vermoeden, “hier krijg je een bed én ontbijt”, maar heeft iets extra’s: het is namelijk ook toegankelijk voor mindervaliden.”
Aan het woord is Joke van den Bogaard, eigenaresse van B&B Bommel. Zij heeft samen met haar man twee zoons, van wie er een meervoudig gehandicapt is. Beide zoons wonen sinds een aantal jaar niet meer thuis, waardoor er in het huis opeens een vleugel leeg kwam te staan. Om te voorkomen dat de ruimte een vergaarbak werd voor spullen besloot Joke – die al langer met het idee rondliep – een B&B te beginnen: “In mijn zoektocht naar accommodaties die geschikt waren voor ons als gezin ondervond ik vaak dat de toegankelijke locaties vaak niet heel gezellig zijn. Dit bleef in mijn hoofd zitten en kwam samen met het idee om een eigen B&B te openen. De vleugel is immers al toegankelijk voor mindervaliden.”

Hopelijk wordt mijn missie om de Bommelerwaard beter toegankelijk te maken een olievlek.

Olievlek

B&B Bommel richt zich met name op mensen die op zoek zijn naar een rustige plek met privacy en op wandelaars. Zo vind je in de buurt een deel van het Maarten van Rossumpad en de actieve natuurliefhebber wandelt zo de uiterwaarden van de Waal in, iets wat Joke zelf ook graag doet om te ontspannen. Ze kan gasten dan ook alles vertellen over de omgeving, ook wanneer je bijvoorbeeld gebonden bent aan rolstoeltoegankelijke locaties.

Inmiddels voelt deze toegankelijkheid van Zaltbommel en de regio Bommelerwaard als een missie voor Joke. Ze maakte daarom de Pinterestpagina Toegankelijk Zaltbommel e.o.. Op deze pagina vind je de toegankelijkheid van de omgeving Bommelerwaard en zijn attracties, waarvoor ze samen met haar zoon de horeca in de omgeving afgaat. Joke: “Op deze manier kan ik de mensen die hier komen locaties aanraden, de bewustwording over toegankelijkheid bij bedrijven vergroten én heb ik een leuk uitje met mijn zoon. Veel bedrijven zijn zich er niet eens van bewust dat ze toegankelijk (kunnen) zijn voor mindervaliden. Mensen met een rolstoel zijn vaak heel creatief. Als er genoeg bewegingsruimte is dan kom je er wel. Zo is er een draagbare en opvouwbare drempelhulp, die niet in het zicht hoeft te liggen en makkelijk te gebruiken is wanneer het nodig is.”

Vooroordelen

Joke wil wel graag uit de wereld helpen dat een accommodatie die toegankelijk is voor mindervaliden niet opeens niet meer geschikt is voor niet-mindervaliden: “Toegankelijkheid en gezelligheid kunnen heel goed hand in hand gaan. Onze B&B is licht en ruim, met een ruime badkamer en brede deuropeningen, maar ook mooi aangekleed met landelijke traditionele klederdrachtstoffen en artikelen. In het begin vreesde ik echter dat, wanneer ik te duidelijk vermeldde dat mijn B&B toegankelijk was voor mindervaliden, er een te grote groep met mensen zich zouden laten afschrikken. Ik kan mij voorstellen dat andere ondernemers dit ook kunnen hebben. Je hoeft het echter niet in koeienletters op je website te vermelden of heel veel aan te passen. Uit eigen ervaring weet ik dat mensen die hiernaar zoeken, weten waar ze naar moeten kijken.”

Dat vooroordelen vaak onbewust aanwezig zijn, merkte Joke zelf ook toen ze haar eerste gast in een elektrische rolstoel mocht ontvangen: “Mijn zoon heeft geen elektrische rolstoel, dus hier had ik geen ervaring mee en dat vond ik spannend. Tijdens het boeken ging ik er al vanuit dat er een ouder stel zou komen, omdat ze een klassieke naam hadden en het de man was die boekte. Hij vermeldde hierbij dat hij zocht naar een B&B die toegankelijk moest zijn voor zijn vrouw in een elektrische rolstoel. Bij aankomst bleek het een jong stel van midden 20 te zijn. Toen ze weer weggingen vroeg ik of ze nog tips voor mij hadden. De vrouw antwoordde dat een radio fijn zou zijn. Ik moest heel hard lachen, want ik had eigenlijk tips over de toegankelijkheid van de rolstoel bedoeld. Die had ze echter niet, alles was helemaal prima en erg fijn geweest. Zo zie je maar weer, vooroordelen heb ik zelf dus ook.”

Winkelwagen
Scroll naar boven