Erfgoedlocaties en de pandemie

Erfgoedlocaties kunnen zich tijdens de pandemie het best op bestaande bezoekers richten

De coronacrisis heeft de vrijetijdsbesteding van Nederlanders flink beïnvloed. Voor de daguitstapjes speelde in eerste instantie natuurlijk de verplichte sluitingen een rol. Het onderzoeksinstituut van de BUAS in Breda onderzocht in Slot Loevestein hoe de bezoekers hun keuze voor een bezoek lieten beïnvloeden door de coronarisico’s en maatregelen.

Een verslag van dit onderzoek verscheen onlangs in het Trendrapport Recreatie & Toerisme 2022 van NRIT. Bureau Toerisme zal de komende maanden een selectie van onderwerpen uit dit trendrapport uitlichten en vertalen richting de praktijksituatie van recreatie en toerisme in Rivierenland.

Onderzoek werd uitgevoerd op Slot Loevestein

In dit onderzoek wordt vooral gekeken naar de risicoperceptie die (potentiële) gasten ervaren bij hun bezoek aan een erfgoedlocatie. Vanuit de overheid wordt tijdens de pandemie gewaarschuwd om drukke plaatsen te mijden. Attracties hebben op hun beurt weer maatregelen genomen om een bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen. Uit het onderzoek bleek dat de consument wel degelijk gevoelig is voor al deze positieve en negatieve prikkels. Maar hoe pakte dat uit bij de beslissing om wel of niet Slot Loevestein  te bezoeken?

De respondenten uit het onderzoek vinden veiligheid (risico om besmet te raken) over het algemeen ‘redelijk belangrijk’ bij vrijetijdsbesteding. Uit het onderzoek blijkt verder dat de 470 respondenten in de uiteindelijke analyse een dagje uit als ‘enigszins risicovol’ inschatten, en dat men zich niet echt op het gemak voelt om in Nederland te reizen

Loevestein nam in de coronatijd diverse maatregelen, waarvan sommige best wel ingrijpend. Zo werd het horecapunt alleen nog toegankelijk voor bezoekers aan het museum. Voorheen konden ook wandelaars uit het gebied in het restaurant terecht. Op de website worden de bezoekers uitgebreid geïnformeerd over alle maatregelen die zijn genomen om een bezoek veilig te laten verlopen.

Aanbevelingen

Herhaalbezoek blijkt een belangrijke factor in het vertrouwen op een veilig bezoek. Bezoekers die de historische locatie al vaker hebben bezocht kunnen op basis van eigen ervaring de risico’s inschatten.  De conclusie op dit punt: “Wat onbekend is in onzekere tijden, maakt een bezoek soms te spannend. Het lijkt erop dat het waarschijnlijk eenvoudiger is om voormalige bezoekers aan te trekken dan nieuwe bezoekers.”

De maatregelen die de locatie heeft genomen om een bezoek veilig te laten plaatsvinden blijken ook van grote invloed om een uitstapje naar een museum te ondernemen. Uit dit onderzoek bleek dat een bezoek aan een museum over het algemeen als vrij risicovol wordt ervaren. Echter, in het geval van Slot Loevestein was het vertrouwen in de genomen maatregelen hoger dan gemiddeld. Bij herhaalbezoekers kunnen mensen op basis van eigen ervaringen hun inschatting maken. De onderzoekers geven als advies om voor potentiële bezoekers een duidelijk communicatiekanaal in te richten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Adriaan van Liempt, Pieter de Rooij en Coen van Bendegom – allen verbonden als lecturer aan de Breda University of Applied Sciences (BUAS).

Winkelwagen
Scroll naar boven