Search
Close this search box.

Stichting Bureau Toerisme heeft een GIS DATA platform gebouwd

Stichting Bureau Toerisme heeft een GIS DATA platform gebouwd waarop geïnventariseerde recreatieve en toeristische data kan worden gepubliceerd en geanalyseerd. Destidata, de naam van het nieuwe platform, is speciaal gemaakt voor overheden en gebiedsbeheerders.

Met het platform Destidata wil Stichting Bureau Toerisme beleidsmakers een instrument geven waarmee zij hun toeristische data beter kunnen structureren t.b.v. beleidsbeslissingen en communicatie met stakeholders. Het instrument levert bovendien een bijdrage aan de ontwikkeling van standaardisering van data rondom recreatie en toerisme.

Destidata is een van de voorbeelden in Nederland waar de branche naar zoekende is. Naar een centrale plek waarop data verzameld en geanalyseerd kan worden.

“Wij hebben gemerkt dat er een grote behoefte is aan data, kennis en inzicht rond om recreatie en toerisme.”, aldus directeur Richard de Bruin – initiatiefnemer en bedenker van dit platform. “Er is veel versnipperde informatie beschikbaar bij verschillende organisaties. Destidata kan al deze informatie samenbrengen en overzichtelijk presenteren. Met Destidata wordt de data ook geborgen, zodat bij bestuurlijke en ambtelijke wisselingen informatie en kennis niet verloren gaat.”

De techniek achter Destidata is ontwikkeld door ESRI; een bouwer van digitale informatiesystemen, die al jarenlange ervaring heeft met toepassingen binnen overheidsorganisaties. Het demo-platform Destidata is financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Voor de provincie Gelderland is het belangrijk dat data omtrent bezoekersdrukte, duurzaamheid en toegankelijkheid wordt verzamelt en inzichtelijk wordt gepresenteerd.

In de aanloop naar de lancering zijn er goede gesprekken gevoerd met onder andere de Landelijke Data Allianatie, NBTC, NRIT Media, Bureau Ruimte voor vrije tijd, De Afdeling Onderzoek, ZKA

Destidata is nu online. De eerste gemeenten hebben zich al aangemeld om van het systeem gebruik te gaan maken. Destidata voegt open data en eigen verzamelde data bijeen. De data kan worden weergegeven in dashboards en er kunnen benchmarks gemaakt worden tussen gemeenten, regio’s en/of provincies.

Om toegang te krijgen tot de demo kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via https://www.destidata.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven